מחזורי שינה אצל תינוקות

שינה היא מצב פיזיולוגי, הפיך ומחזורי, המאופיין בפעילות ותגובה לגירויים בעוצמה הנמוכה מעוצמת התגובה בזמן ערות. מחזורי השינה או שלבי השינה מחולקים למעשה, על פי הפעילות החשמלית והעצבית של המוח והשרירים. הפעילות החשמלית במוח מאופיינת בעוצמת הגלים ובתדירותם. גלי המוח נעשים גבוהים ואיטיים יותר ככל שהשינה עמוקה יותר.

כל מחזור שינה כזה מורכב מ- 5 שלבי שינה, כשלכל אחד מהם מאפיינים ייחודיים:

כל שינה מתחילה בערות. התינוק ער, עם או בלי סימן עייפות. גלי המוח הם מסוג אלפא.

שלב ראשון – בשלב זה מתרחש המעבר מערות לשינה והוא נמשך כ-5 דקות בממוצע. בפועל נראה את התינוק "מנקר", תנועות העיניים הופכות להיות איטיות, התחושה היא של הירגעות, שלווה ועייפות. קל מאוד לצאת מהשלב הזה, ולכן מומלץ מאוד לשמור על שקט סביבתי, מנת לעזור לתינוק לשמר שלב זה. מבחינת גלי המוח אנו מדברים על גלי תיטא. בשלב זה מתח השרירים יורד וכך גם רמת התגובתיות של הילד.

שלב שני – בשלב זה התינוק כבר ישן, אך השינה שטחית במיוחד וגירוי חיצוני קל עשוי להפיג אותה, ולכן גם בשלב זה נשתדל לשמור על שקט ואווירת לילה. מבחינת גלי מוח מדובר בגלי "קומפלקס K"

שלב שלישי ורביעי – בשני שלבים אלה התינוק ישן עמוק – זוהי השינה העמוקה שממנה כבר קשה יותר להתעורר כתוצאה מגירוי חיצוני, כאשר בשלב הרביעי כבר אין תזוזה, הנשימה סדירה. מדובר בגלי דלתא (גלים בתדירות נמוכה משאר הגלים).

שלב חמישי – בשלב זה מופיעה שנת החלום (REM sleep) המאופיינת בתנועות עיניים מהירות, ומכאן שמה: Rapid Eye Movement, חלה ירידה במתח השרירים ולמעשה נפסקת תנועת הגוף כליל. גלי המוח האופייניים לשלב זה הם גלי "תיטא" יחד עם גלי "אלפא". שנת החלום חיונית להתאוששות מערכת העצבים המרכזית והמוח, ומשמעותית לתפקוד מנטלי תקין.

ישנה חשיבות לכך שהתינוק יהיה בעל מסוגלות לעבור משלב אחד לשני ללא תלות בגורם חיצוני, וזה מה שיעניק לו שינה רצופה של לילה שלם.

מוזמנים גם לקרוא את המאמר "חלונות שינה תינוקות".